DrorAviv homepage

חבר ועדת ביקורת שהוא בעל מניות בחברת אם

בעל מניות בחברה פרטית הוא חבר דירקטוריון וועדת ביקורת בחברת הבת (%57 שליטה), שהיא חברה ציבורית שמניותיה נסחרות בבורסה לנירות ערך. בין החברה האם (הפרטית) לבין החברה הבת (הציבורית) מתקיימות עסקאות. האם רשאי חבר ועדת הביקורת להיות נוכח בישיבות ועדת הביקורת כאשר עסקאות אלה הן נושא הדיון ?

תשובה

סעיף 69טז(ג) לפקודת החברות קובע כדלקמן:
"חבר ועדת ביקורת שיש לו ענין אישי בהחלטות הועדה, לרבות לענין מתן אישורים כאמור בסעיף קטן (א)(4), לא יהיה נוכח ולא יצביע בישיבת הועדה."
סעיף 69כד מגדיר "ענין אישי" כדלקמן:
"לרבות ענין אישי של קרובו של נושא המשרה או ענייניו של תאגיד אחר שבו נושא המשרה או קרובו הם בעלי ענין;"
סעיף 69א לפקודת החברות מגדיר את בעל הענין כך:
"מי שמחזיק בעשרה אחוזים או יותר של הון המניות המונפק של תאגיד או מכוח ההצבעה בו או מהסמכות למנות דירקטור אחד או יותר או את המנהל הכללי, ומי שמכהן כדירקטור או כמנהל כללי;"
מהות הענין האישי אינה מוגדרת, אולם נראה, כי ניתן לפרש מונח זה ככל מה שלגביו עלול נושא המשרה להעדיף את האינטרס שלו על פני האינטרס של החברה.
לכאורה, אם אותו בעל מניות מחזיק בפחות מעשרה אחוזים בחברת האם (פרטית), ואינו דירקטור או מנהל כללי בה, הרי שטכנית אינו מוגדר כבעל ענין אישי.
על אף האמור לעיל, דירקטור, מהותית ועניינית, מחוייב בנאמנות כלפי החברה ובתום לב בביצוע פעולותיו ועליו לראות את טובת החברה לנגד עיניו.
מבקר פנימי, המגלה כי קיים מצב כמתואר לעיל, טוב יעשה אם ידווח לדירקטוריון על כך, וימליץ להפנות את הסוגייה לחוות דעת משפטית.
המבקר הפנימי צריך לבדוק את העסקאות בין החברה לבין החברה שלדירקטור יש ענין כלשהו בהן.

המבקר הפנימי צריך לבדוק את תהליך קבלת ההחלטות ולוודא שמתקיימים בו מספר יסודות ובהם: